Fővárosok - Banjul
-------------------------------------------------------------

Banjul

A kicsiny Gambiai Köztársaság fővárosa. A több mint 300 km hosszan elnyúló, de csak 20-50 km széles ország tengelyét képező Gambia-folyó torkolati szakaszán és Banjul-szigeten terül el.

A főváros alapítása egy angol expedíció vezetőjének, Grant kapitánynak nevéhez fűződik, aki 1816-ban a helyi törzsfőnöktől megvásárolt Banjul (Sainte-Marie)-szigeten helyőrségi bázist hozott létre. Gambia gyarmat közigazgatási központja lett, majd a függetlenség elnyerése (1965) után az önálló Gambia fővárosa lett.

Banjul az ország szerény feldolgozó iparának egyetlen bázisa, és a gambiai külkereskedelem tengeri kapuja kikötőjével. Az ország adminisztratív és gazdasági központja.
Banjulon halad keresztül a szenegáli Dakar felé vezető főútvonal is.

Néhány könyvtára, középiskolája és Yundum előváros tanítóképző intézete révén az ország szellemi központja is.

A főváros tipikus nyugat-afrikai város, ma is magán viseli a gyarmati idők nyomait. Csupán a kormányzati negyed, a hivatalnokok lakónegyede és az utóbbi évtizedekben lecsapolt mocsarak helyén épített új városrész nyújt városias képet.

A sziget keleti részén elhelyezkedő afrikai jellegű óváros bambuszkunyhókkal sűrűn beépített területén az utcák sugárirányban futnak Banjul legnagyobb tere felé, amely népünnepélyek és más, nagy tömegeket vonzó hivatalos ceremóniák színhelye.